• Ne-am mutat!

    Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
  • Subscriem la:

  • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
  • Ziua Eliberării Documentelor
  • Ne găsiți și pe:

  • RSS Calendar

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • RSS biblio_ro_feeds

  • RSS Presa despre biblioteci

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • Selectie de linkuri

  • Foto ProLibro

  • Statistica blog

    • 608.395 accesari

Știri despre biblioteci

Recent au apărut în presa locală două articole care vorbesc despre biblioteci publice românești prin proiectele lor dar și prin vocile directorilor lor.

Primul articol semnalat deziua Roxana pe gingasia.blogspot.com și apărut în Ziua: Comorile digitale ale României.  De aici aflăm că „până în prezent a fost scanată toa­tă producția de carte românească dintre anii 1508-1830” printr-un parteneriat  Biblioteca Metropolitană și cea a Academiei și că la anul vom avea o pagină http://www.daco-romanica.ro unde vom putea accesa aceste documente.

Tot de aici aflăm că „în România proiectele de digitalizare ale patrimoniului cultural sunt aproape necunoscute” și că biblioteca Academiei este considerată de domnul Rotaru  a fi în realitate biblioteca Naționala a României.  Personal ambele afirmații îmi par forțate și ar avea nevoie cel puțin de nuanțări.[sursa imagine:  ziua.ro]

Al doilea articol, cu un titlu cel puțin ciudat: Cititul la țara, ultima modă: microbuzul  în regim SMURD. Este povestită pe scurt istoria proiectului Bibliobus al celor de la Cluj .

cotidianulArticolul este însoțit de un film în care putem vedea câteva imagini din biblioteci și bibliobus.  Reacțiile jurnalistului mi se par cel puțin comice… Se pomenește despre permisul unic pe județ care poate fi folosit la orice bibliotecă publică – o idee foarte bună dar  nu pot crede că doamna Doina Popa a pus la punct acest „sistem electronic de evidenţă a cărţilor şi cititorilor” singură. [sursa imagine: cotidianul.ro]

Foarte necesare aceste intervenții în media despre bibliotecile noastre. Puțin cam egocentriste după gustul meu dar pentru început merg.

2 răspunsuri

  1. Dragă Claudia,

    Îţi mulţumesc pentru interesul manifestat faţă de reportajul din Cotidianul.

    Din păcate ziaristul nu a înţeles foarte bine sau nu a reţinut ceea ce i-am spus şi aşa se explică prezenţa unor „afirmaţii” inexacte în text, cu care nici eu nu sunt de acord.

    Serviciul de bibliotecă mobilă nu este o noutate absolută în România, aşa cum afirmă.
    Modul de realizare „autohtonă” a Bibliobusului reprezintă în schimb o noutate.
    „Sistemul electronic de evidenţă a cărţilor şi cititorilor” nu este nicidecum invenţia mea, dar funcţionează în biblioteca noastră şi este asigurat , prin reţea, în toate secţiile şi filialele unde se lucrează cu publicul.

    Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu schimbările care au avut loc în biblioteci este mai greu de înţeles acest aspect. Am avut de multe ori surprize cu cei de la presă şi cred că trebuie să facem mai mult pentru informarea publicului şi promovarea corectă a realităţilor din biblioteci.

    Dar, aşa cum spuneai şi tu, sunt foarte necesare apariţiile în presă, chiar şi cu micile inadvertenţe.

    Reportajul a avut un efect bun. Publicul a apreciat existenţa unui astfel de serviciu, presa a preluat ştirea şi ulterior mi-au fost solicitate câteva interviuri. Am avut astfel ocazia să dezvolt subiectul.

    Eu văd partea plină a paharului şi mă bucur de câte ori presa se ocupă de biblioteci, chiar dacă mai sunt şi mici scăpări.

    Cu prietenie,
    Doina Popa

  2. Multumesc de precizari:) „Educarea” jurnalistilor trebuie sa fie insa o preocupare constanta a asociatiilor si bibliotecilor noastre. In situatii ca aceasta sau ca cea din emisiunea cu d-l Prigoana se poate vede clar lipsa de informare a celor care „ne informeaza”. E si mai trist ca e vorba de Cotidianul si Realitatea…daca nici acolo nu se fac lucrurile cum trebuie…

Comentariile sunt închise.